Gondolatok arról, hogyan védeném meg magam, ha kibeszélnél a hátam mögött

Néha elgondolkozok azon, hogy az élet, amit élek, az elfoglaltságok, amiket bevállalok, a hobbik, amiket magaménak tudok, az emberek, akiket magam köré választok – egy szóval az én valóságom, amit magamnak teremtettem, érdem vagy inkább egy veszélyes fegyver, amit felhasználhatnak ellenem. A sok ember, aki szemtől-szemben bátorít, elismer, gratulál a maraton futáshoz, a pszichológia diplomához, a híradós műsorvezetéshez, a blog posztjaimhoz, a párkapcsolatomhoz, ahhoz, hogy ennyi dolgot össze tudok egyeztetni az életemben – valójában mit gond rólam?

És ha úgy hozná az élet, hogy szóba kerülnék egy baráti összejövetelen, egy buliban, egy helyen, ahol éppen nem vagyok jelen, vajon mit mondana rólam a hátam mögött?

Habár az ember hamar el tudja felejteni a siker előtti állapotot, mikor csak pár ember volt körülötte, nekem soha nem voltak illúzióim azzal kapcsolatban, hogy valójában milyenek az emberek, még akkor is ha látszólag mellettünk állnak és támogatnak.

Gyengék és irigyek vagyunk, sokszor keresünk kifogásokat és önigazolásokat arra, hogy mások miért sikeresebbek, mint mi. Nagyon frusztráló tud lenni, hogy a másiknak ugyanúgy 24 órából áll a nap, de mégis sokkal több értelmes dologra van ideje. Vagy a posztjai alapján látszólag minőségibb életet él, sokkal boldogabb és sikeresebb. Ilyenkor kognitív disszonanciát élünk át, mert ha bevallanánk magunknak, hogy vannak, akik kitartóbbak, ügyesebbek, szorgalmasabb, mint mi, azt a szelfünk egyszerűen képtelen lenne elviselni. Inkább megvédjük magunkat és olyan eszközökhöz nyúlunk, mint a kognitív disszonancia redukciója. Ekkor jönnek azok a mondatok, amikkel a másik érdemeit devalváljuk, külső tényezők szerencsés összjátékának tulajdonítjuk.

unnamed (1)

  • Neki sokkal könnyebb, mert sportos alkatnak született.
  • Sportmániás, ebből áll az egész élete.
  • Biztos van egy gyenge pontja, egy dolog, ami nem úgy működik neki, mint a többi. Például a párkapcsolata.
  • Egy merő megalkuvás az élete.
  • Biztos szar a környezetének, hogy tolerálnia kell az elfoglaltságait.

Mert olyan ugye, hogy valaki mindenben sikeres legyen, hogy minden összejöjjön és még boldog is legyen, – egyszerűen nem létezik. Nem lehet, mert ebben az esetben rá kellene döbbennünk, hogy a mi életünk szar. Hogy mi nem vagyunk elég merészek, hogy utánamenjünk az álmainknak. Hogy nem azt csináljuk, amit szeretnénk, hogy a közelében nem vagyunk annak, amit önmegvalósításnak hívunk. Hogy olyan életet élünk, amit mások elvárnak tőlünk.

Sokkal egyszerűbb ezt elfelejteni, és az önös frusztrációt mások teljesítményének devalválásával kitölteni. És leélni így egy egész életet.

Szóval, ha az elért eredményeimet megkérdőjelezve kibeszélnél a hátam mögött, azt mondanám neked, hogy így is lehet. Csak közben saját magadat szivatod.

Mert, ha másokat szidsz, attól neked nem lesz jobb.

Ha másokhoz hasonlítod magad, nem leszel előrébb és még a kedved is elcseszed vele.

Ha mások eredményét becsmérled és fordítod a személye ellen, azzal elfelejtesz az életed leglényegesebb szereplőjére koncentrálni – saját magadra. Mert ez mind önmagadtól, a személyes fejlődésedtől vesz el időt és energiát. Miközben lefoglalnak a negatív gondolatok, amik elöntik a lelked és a tested, egyre távolabb kerülsz a lényegtől.

Mert minden embernek ugyanaz a célja: boldognak lenni, értelmet lelni és nyomot hagyni ebben a közel 40-50 aktív évben, ami emberi létként jutott nekünk. A lehetőség mindenkinek adott és mindenki máshogy él vele. De elvesztél, ha azt nézed, hogy nekem mim van hozzád képest.

unnamed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: