Nyakig a diétában – lefontosabb tapasztalataim 3 hét után

Már három hete, hogy elkezdtem a teljesítményfokozó, egészségmegőrző diétát, amit Zsigovits Angi, az Ensport táplálkozástudományi szakembere ír nekem. Az első hét brutális sokként ért, hiszen nemcsak az étrendet, az életmódot, de a hozzáállásomat is át kellett alakítanom. Már kezdek belerázódni és nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam. Íme a legfontosabbak:

  1. Diétázni nem könnyű

Sőt, áldozatos munkát kíván. Grammonként kell lemérni a hozzávalókat, mindig előre gondolkozni, hogy mikor tudom elkészíteni a másnapra előírt ételeket. Hatalmas akaraterőre van szükség, hogy ne azt egyek és akkor, amikor megkívánom.

  1. Főzni viszont nem is olyan nehéz

Mivel magamnak kell elkészíteni az ételeket, ráálltam arra, hogy napi szinten főzök. Ezt korábban elképzelhetetlennek tartottam. Mindig meg tudtam oldani az étkezéseket a munkahelyen és már abba is beletörődtem, hogy nem tudok főzni. Most viszont rákényszerültem, és ez a legjobb dolog, ami történhetett velem. Önbizalmat adott és nagyon szeretem úgy befejezni a napjaimat, hogy zenét hallgatok, közben húst szeletelek, zöldséget aprítok, összeteszem a hozzávalókat és másnap a legnagyobb elégedettséggel falom be a saját készítésű ebédemet. Egyedül a fűszerezéssel vannak problémáim, még nem sikerült ráéreznem, hogy mi mivel illik össze és mik az arányok.

  1. Együtt mindig könnyebb

A diétát a barátommal együtt csináljuk és így sokkal jobb, mintha egyedül lennék életmódváltó. Minden héten együtt vásárolunk be, közösen főzünk, kivéve ha későn érek haza és megkérem, hogy csinálja meg a másnapit. 🙂 De a tapasztalatainkat mindig megosztjuk egymással.

  1. A piac egy alternatív dimenzió

A zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat a piacon vesszük meg. Kezdetben ezzel kapcsolatban is voltak ellenérzéseim, de pozitívan csalódtam. Sokkal szebbek és frissebbek az alapanyagok, mint a szupermarketben és persze sokkal olcsóbbak is. Az öreg nénik kicsit túltolják az agresszivitást, ha az eladóval spanolásról vagy sorban állásról van szó, de ettől eltekintve, teljesen elviselhető a piacozás. Tényleg.

  1. Sokkal olcsóbb az otthon főzés

Kiszámoltam, hogy amit eddig ebédre költöttem egy héten, abból most napi 3 étkezés kijön. A hűtőm, ami korábban szinte teljesen üres volt, most mindig tele van.

  1. Tudom, hogy mit eszek

Az otthon főzés másik nagy előnye, hogy tudom, mi van az ételemben, míg korábban, ha az irodai étteremben ettem, nem tudhattam, hogy mennyi zsírral vagy tartósítószerrel, egészségtelen és felesleges hozzávalóval van tele az ebédem. Most tudom, hogy milyen hús van benne, mennyi zöldség, milyen reform köret, melyiknek milyen élettani hatása van és az elkészülésnek is aktív részese vagyok.

  1. Leálltam a cukorról

Mivel sokkal több szénhidrátot eszek, nem kívánom annyira a cukrot. Szinte minden étkezéshez eszek szénhidrátot, ezért nem vagyok állandóan éhes és a hosszú futások után sem tortát és csokoládét kívánok egyből.

  1. Elkezdtem érezni az ízeket

Mivel gyakorlatilag csak gyümölcscukrot eszem és egy kevés mézet, elképesztő változás állt be a szervezetemben. Sokkal édesebbnek érzek ételeket, amiket eddig nem éreztem annak. Intenzívebben érzem az ízeket. Minél kevesebb cukrot eszem, annál kevesebbet kívánom. Nemrég megkóstoltam azt a csokit, amit korábban isteninek tartottam és egyáltalán nem esett jól. Ami nagyon meglepő, de így van.

  1. Sokkal kiegyensúlyozottabban és változatosabban táplálkozom

Napi ötször eszem, reggelire általában zabkását vagy müzlit gyümölccsel, omlettet, melegszendvicset. A tízórai sokszor kimarad vagy áttevődik délutánra egy uzsonna és vacsora közti étkezésre, általában a reggelivel kihúzom délig, ami egy nagy változás a korábbiakhoz képest. Ebédre főtt ételt eszem, amit előző nap főzök meg. Uzsonnára általában abonettet, korpás kekszet, energiaszeletet eszek gyümölccsel vagy sajttal, vacsorára pedig szintén változatosabbnál változatosabb ételeket, például feta sajtos zöldséges tortillát, avokádókrémes teljeskiőrlésű kenyeret, Caesar salit, körözöttes pirítóst. Néha tejberizs van vacsira gyümölccsel, ezt is nagyon megszerettem. Sokszor eszem keveset, mindenhez eszek szénhidrátot, ezért szinten van tartva az energiám, nem törnek rám falásrohamok.

  1. Minden kezdet nehéz

Az elején kicsit megijedtem, mert híztam egy pár kilót. Valószínűleg nem jól állítottuk be a 3 napos étrendi napló alapján az adagokat, úgyhogy ezeket még korrigálni kellett. Két hét után érezhetően izmosabb lettem, a szervezetem megszokta a napi többszöri étkezést, az új alapanyagokat, tápanyagokat. Korábban kerültem a szénhidrátot, ezért most hozzállást is kellett váltanom, átállítani magam arra, hogy a szénhidrát jó és szükséges.

Összességében eddig nagyon élvezem a diétát és sajnálom, hogy csak 8 hétig tart. Azért néha még becsúszik egy-egy fagyi a strandon, és vendégségben sem egyszerű megmagyarázni, hogy miért diétázom. Természetesen egyből mindenkinek az a reakciója, hogy hova akarok még fogyni. Viszont egy pár perces fejtágítással mindenki megérti és elfogadja, hogy miért csinálom.

A kép csak illusztráció! 😉

IMG_6698

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: